3D printers

De 3D printer is een fantastische uitvinding! Tenminste, dat vinden wij hier bij 3D Printer Kopen Gids. Met een 3D printer kun je de meest fantastische objecten printen en heb je zelf de controle over wat je bouwt. Alles is mogelijk, mits je natuurlijk de juiste 3D printer in huis haalt. Daarom hebben we voor jou een overzicht gemaakt van de 3D printers die momenteel in Nederland beschikbaar zijn. Zo kies je gemakkelijk de 3D printer uit die bij jouw toepassing en jouw budget past. Daarnaast hebben we een aantal populaire modellen zelf ook uitgebreid getest, zodat je precies weet wat je koopt. Maar hoe kies je de juiste 3D printer en waar moet je überhaupt beginnen? Wij leggen het aan je uit.

Wat zijn 3D printers?

Allereerst is er natuurlijk de vraag: wat is een 3D printer? Simpel gezegd is een 3D printer een apparaat dat driedimensionale objecten kan produceren. Je creëert dus een object dat je echt kan vasthouden en kunt voelen, en dat gewoon bij jou thuis! Deze techniek is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden en er zijn dan ook diverse 3D printers op de markt. Wij denken dat nu een uitstekende tijd is om een 3D printer aan te schaffen, want we zitten bij veel printers al aan de 3e of 4e versie, wat betekent dat de kinderziektes die je vaak met nieuwe producten hebt niet meer aanwezig zijn. Momenteel zijn de 3D printers die je kunt kopen echt volwaardige producten, waar je bijna geen omkijken naar hebt en die een fantastische kwaliteit kunnen leveren, tegen een lage prijs. Als je een 3D printer wilt kopen dan zal je eerst moeten gaan bedenken wat je budget is. Aan de hand van je budget kun je dan gaan uitzoeken wat je belangrijk vindt en welke 3D printer dus aan jouw eisen voldoet. Er zijn grofweg drie factoren die meespelen:

  • Detailniveau
  • Snelheid
  • Materiaalgebruik
  • Printgrootte

Allereerst het detailniveau: dit is eigenlijk de belangrijke onderscheidende factor van de verschillende 3D printers. Verschillende 3D printers printen met verschillende kwaliteit en het is dus heel goed mogelijk dat je met een bepaalde printer minder details kunt printen. Zijn details dus belangrijk voor je dan moet je hier goed op letten. Over het algemeen geldt voor de snelheid van 3D printers de regel: hoe langzamer het printen gaat, hoe gedetailleerd de printer te werk gaat. Soms kun je dit per 3D printer ook nog instellen, zodat je dus per keer de afweging kunt maken of je een snelle en grove print wilt of iets langer wilt wachten op meer detail. Ook zijn sommige printtechnieken gedetailleerder, maar vereisen ze weer iets meer nabewerking, wat je ook weer tijd kost. De afweging tussen snelheid en detailniveau is dus een belangrijke, maar wordt minder van belang als je budget groter wordt. De duurdere printers printen vaak sneller en nauwkeuriger dan goedkopere printers, maar dat betaal je dus wel voor.

Waar moet je nog meer op letten?

Materiaalgebruik van de 3D printer is ook belangrijk. Kun je bijvoorbeeld met verschillende materialen printer, of met twee materialen tegelijk? En hoe makkelijk is het om materialen te vervangen. Sommige 3D printers werken alleen met filament (de ‘inkt’ van 3D printers) van de fabrikant, terwijl je bij andere 3D printers alle soorten filament kunt gebruiken. Het laatste waar je op moet letten is de printgrootte. Kun je met de 3D printer grote objecten printen? Dit wordt vaak aangeven aan de hand van een volume. Met deze vragen in de hand kun je nu opzoek naar jouw ideale 3D printer. Kijk gerust eens langs op onze site en schroom niet om je vragen te stellen aan ons team!