Auto parkeren? Zo voorkom je schade

Het moment dat je de auto in een krappe parkeerplek moet manoeuvreren, ben je extra blij dat je een autoverzekering hebt. Gelukkig zijn er ook slimme tips die de kans op schade helpen verkleinen.

6 tips om de auto goed te parkeren

1. Schat of de auto past

Het is soms lastig inschatten of de auto wel in een parkeerplek past. Helemaal als je net een nieuwe auto hebt of als je in de auto van iemand anders rijdt. Voor deze momenten is er een handig ezelsbruggetje: een parkeerplek moet 1,5 keer de lengte van je auto zijn. Lijkt de parkeerplek kleiner? Rijd dan een extra rondje en zoek naar een betere plek voor je auto.

2. Klap de spiegels altijd in

De autospiegels inklappen zodra je de auto hebt geparkeerd, is iets dat vaak vergeten wordt. Niet gek dat veel autospiegel vol krassen en butsen zitten. Maak er daarom een gewoonte van om de autospiegels meteen in te klappen als je uitstapt. Vraag aan je medepassagiers of ze je hieraan willen herinneren. En als je dan toch bezig bent met de spiegels, stel ze ook meteen anders in. Richt de zijspiegel aan de passagierskant op het achterwiel. Dat maakt parkeren makkelijker.

3. Gebruik de parkeersensoren met beleid

Sommige mensen zien parkeersensoren als vervanging van hun ogen. Ze vertrouwen er blind op. Er wordt alleen vergeten dat deze sensoren weinig rekening houden met de zijkant van de auto. Zie ze als handig hulpmiddel en gebruik de spiegels om de auto netjes te parkeren. Heb je niet de luxe van parkeersensoren? Doe dan de deuren even op. Je kunt dan goed zien hoe ver je nog naar voor of achter kunt. Let natuurlijk wel op wanneer je de deuren opent.

4. Laat je niet opjagen

Parkeren is een klusje waar menig bloeddruk door stijgt. Als je gestrest bent, is de kans op brokken alleen veel groter. Laat je niet opjagen door automobilisten zonder geduld of een tikkende klok. Je kunt er beter iets langer over doen om je auto netjes te parkeren dan het overhaasten en later balen van de schade. Vertrek desnoods een paar minuten eerder om alle tijd te hebben om te parkeren. Je kunt ook thuis met de behulp van een app alvast een parkeerplek zoeken. Scheelt weer rondjes rijden.

5. Parkeer achteruit in

Achteruit inparkeren kost iets meer tijd, maar het loont zich altijd. Door zo in te parkeren, rijd je later op de dag veel makkelijker weg. Handig als het druk is. En de kans op schade is veel kleiner, omdat je beter zicht hebt op de weg. Paaltjes, voetgangers en andere auto’s zie je dan niet zo snel over het hoofd.

6. Vraag of bijrijders uit willen stappen

Naast kijken in de rechterbuitenspiegel, de binnenspiegel en over je rechterschouder, is het verstandig om aan bijrijders te vragen of ze mee willen kijken. Laat ze als het even kan uitstappen, zodat ze zo goed mogelijk mee kunnen kijken. Een extra paar ogen is altijd mooi meegenomen.

Sluit een autoverzekering af bij InShared

Toch een paaltje over het hoofd gezien? Dan is er gelukkig de autoverzekering van InShared. Met deze verzekering weet je zeker dat je auto goed verzekerd is. Het afsluiten van een verzekering is bij InShared zo gepiept. Je zit zelf achter de knoppen en alles gebeurt online. Van schademelden tot je gegevens aanpassen.