De voor- en nadelen van een 3d printer

llowlab - 3d printerBijna iedere particulier heeft tegenwoordig een printer thuis staan waarmee je zelf documenten kunt uitprinten. Dit is wel zo handig. Veel dingen bestel je tegenwoordig online, maar als je bijvoorbeeld nog een papieren administratie bijhoudt of je gaat op reis en je wilt je reisgegevens bij de hand hebben dan is het hebben van een printer heel handig. Op dit gebied wordt niet stil gestaan en de ontwikkelingen gaan dan ook razendsnel. Je hebt vast al eens gehoord van een 3d printer. Hiermee print je geen eenvoudige documenten uit, maar producten. Lange tijd was dit alleen toegankelijk voor bedrijven, maar sinds enige tijd kan je ook als consument een 3d printer aanschaffen. Hier zitten voor- en nadelen aan. Door de hoge ontwikkeling is de kans groot dat de nadelen zeer snel aangepakt worden en dat jij hier helemaal geen last van hebt. Uiteraard zijn de voordelen wel erg fijn.

  • Lage kosten voor de opstart, productie en ontwikkeling
  • Hoge productiesnelheid
  • Milieuvriendelijkheid
  • Gebruiksvriendelijke software
  • Geïndividualiseerde producten

Een 3d printer heeft, zeker in vergelijking met andere productietechnieken, lage opstartkosten. Voor het werken met een 3d printer hoeft u alleen dit apparaat te hebben en de materialen waarmee u wilt gaan printen. U hoeft dus niet na te denken over mallen bijvoorbeeld. Dit is wat andere productietechnieken vaak duur maakt. Bij het aanschaffen van een 3d printer hoef jij je hier dus geen zorgen over te maken. Ook de lage productie- en ontwikkelingskosten zijn een bijkomend voordeel van een 3d printer. De productiekosten kunnen laag gehouden worden doordat er met 3d printing veel beter op de individuele wensen ingegaan kan worden. Wil jij een 3d prototype ontwikkelen? Ook dan ben je met het 3d printing beter af. Hierdoor gaan de ontwikkelingskosten dus nooit heel hoog uitvallen.

De milieuvriendelijkheid van een 3d printer

Het werken met een 3d printer is ook zeer goed voor het milieu. Niet omdat het apparaat zelf nu zo is ingesteld, maar in vergelijking met andere productieprocessen is er bij een 3d printer geen behoefte aan transport van bepaalde middelen. Het enige wat u nodig heeft is het apparaat en een internetconnectie. Door de goede software die inmiddels voor het 3d printing is ontwikkeld wordt het steeds makkelijker om producten te ontwerpen om te printen of om bijvoorbeeld producten die u wilt kopiëren in te scannen. Wil jij een 3d printer aanschaffen? Kijk dan goed naar alle mogelijkheden op het gebied van software en vergeet ook zeker de 3d scanner niet. De software heb je natuurlijk sowieso nodig. De 3d scanner hoeft niet meteen een prioriteit te zijn. Dit hangt er ook vanaf wat je precies met de printer wilt gaan doen. Wil je dingen namaken? Dan is een scanner zeer handig. Als jij echter veel liever creatief bezig bent dan kun je met de 3d software allerlei producten zelf ontwikkelen en vervolgens uitprinten. Steeds meer particulieren nemen een 3d printer en dit met uiteenlopende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan amateur kunstenaars die dit inzetten om het produceren van kunstwerken nog leuker en creatiever te maken. Met een 3d printer is het tenslotte mogelijk om alles te maken wat in je hoofd op komt. Het enige wat jij nog moet doen is goed met de software overweg kunnen en je ideeën daarin uit te werken. Maar ook op andere gebieden is de 3d printer in te zetten. Alleen jijzelf kan bepalen hoe je het 3d printing het beste kunt gebruiken. Ook de hoge productiesnelheid is een voordeel van dit soort printers. Waar je bij andere machines soms wel weken tot maandenlang moet wachten totdat een bepaald product af is, hoef je met een 3 printer, maar enkele uren te wachten. Het product is dus klaar voor je het weet!

De nadelen van de 3d printer

Zoals met ieder apparaat heeft de 3d printer ook een aantal nadelen. Dit hoeft jou zeker niet af te schrikken om dit apparaat te kopen, maar het is wel iets om in overweging te nemen. Het eerste nadeel dat vaak genoemd wordt zijn de aanschafkosten van de 3d printer. De kosten voor de kosten voor de opstart, productie en ontwikkeling mogen dan zeer laag uitvallen, je zult eerst de printer moeten aanschaffen en die kosten liggen nu, zeker voor een particulier, nog aardig hoog. Je hebt een standaard model voor ongeveer € 400,-. Wil je echter meer opties? Dan lopen de kosten voor het aanschaffen van de printer al snel op. Je koopt dit apparaat dus niet zomaar voor de lol. Het is zeker mogelijk om de kosten weer terug te verdienen door het apparaat in te zetten. Een amateur kunstenaar kan bijvoorbeeld de kunstwerken die hij of zij maakt met het apparaat verkopen en op die manier de printer weer terug verdienen. Nu de kosten dus nog vrij hoog liggen is het dus verstandig om eerst te bepalen hoe je het apparaat gaat gebruiken voordat je het aanschaft. Er zijn vele mogelijkheden waarop je de printer kunt inzetten, dus er is zeker iets wat je kunt doen om de kosten van de printer weer terug te krijgen. Een bijkomend voordeel hiervan is, is dat je beter weet welke versie jij moet aanschaffen. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van de 3d printers. Door al te weten wat jij ermee wilt gaan doen, is het makkelijker te bepalen welke je nodig hebt.