Denken jullie na over een warmtepomp?

Een warmtepomp is natuurlijk een van de makkelijkste manieren om duurzamer te leven. Je installeert hem in je woning en hij voorziet je van warm water en je hebt in veel gevallen je CV-ketel niet meer nodig. Een warmtepomp draait op stroom (en niet op gas) en dus zal je stroomverbruik wel wat stijgen. Als je ook daarvoor een duurzaam alternatief wilt kun je het beste zonnepanelen huren via Hallo Stroom. Zonnepanelen aanschaffen is behoorlijk duur, en daarom vonden ze bij Hallo Stroom dat ze daar iets slims op moesten verzinnen. Ze bieden daarom zonnepanelen aan op basis van een huurcontract, waarmee je dus direct je eigen stroom kunt gaan opwekken. Doordat je energierekening daardoor flink daalt haal je de abonnementskosten er gemakkelijk uit. Een hele slimme constructie dus! Bovendien is de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp ideaal voor mensen die het milieu zo min mogelijk willen belasten. Het is echter ook veel beter voor je portemonnee om deze milieuvriendelijke alternatieven in je huis te gaan toepassen. Niet voor niets zijn beiden behoorlijk populair aan het worden en zijn ze haast niet aan te slepen.

Hoe werkt een warmtepomp precies?

Veel mensen hebben er al eens van gehoord, maar ze weten eigenlijk niet precies wat zo’n warmtepomp is en hoe het werkt. Eigenlijk is het te vergelijken met een koelkast. Zo’n pomp haalt namelijk warmte uit de lucht, de grond of uit het grondwater en zet dit om in stroom om je huis te verwarmen. Meestal wordt hij dan ook direct aangesloten op je cv-systeem. Je hebt in veel gevallen je normale cv-ketel dus niet meer nodig, en dus ook geen gas! En daar zit hem het grote voordeel van de warmtepomp in. We kunnen namelijk niet eeuwig gas winnen en moeten tijdig allemaal overstappen op (duurzame!) stroom. Dat kun je dus doen door zo’n warmtepomp te installeren, maar het beste is om een combinatie van zo’n pomp met zonnepanelen te gebruiken. Dit is best wel een flinke investering, daarom zijn ze bij Hallo Stroom gestart met het verhuren van zonnepanelen. Super handig voor mensen die er op dit moment geen budget voor hebben en die toch graag hun eigen stroom willen opwekken. Zonnepanelen huren is namelijk financieel gezien super slim. Omdat je gaat besparen op je stroomverbruik kun je na aftrek van de abonnementskosten zelfs nog geld over houden!

Hoe kun je stroom besparen?

Het is natuurlijk wel super fijn om een warmtepomp en zonnepanelen te gebruiken, maar als je zo min mogelijk stroom verbruikt dan wordt de rekening natuurlijk wel nóg lager. Hoe je dat doet?

  • Brandt lampen alleen als je in de ruimte bent
  • Douche in plaats van dat je een bad neemt en douche bovendien korter
  • Isoleer je woning zodat je geen warmte verliest

Verder zijn er natuurlijk nog heel veel andere dingen die je kunt doen om duurzamer te wonen en leven. Als je een warmtepomp en zonnepanelen aanschaft (of huurt) dan ben je in ieder geval al een heel eind. En je kunt er ook nog geld mee besparen, dus wat houdt je nog tegen?