Wat is esta?

esta-aanvragen - estaAls reiziger krijg je nogal eens te maken met zaken die niet meteen vanzelfsprekend en duidelijk zijn. Zo zul je misschien wel eens gelezen hebben dat je een esta nodig hebt op het moment dat je naar de Verenigde Staten wilt reizen. Maar wat is dit nu eigenlijk? Het is een afkorting die staat voor Electronic System for Travel Authorization. Zoals uit de naam al af te leiden is, gaat het hierbij dus om een reisdocument. Nu zijn er natuurlijk heel veel verschillende soorten reisdocumenten en niet voor iedere reis heb je eenzelfde document nodig. Een esta heb je nodig op verschillende momenten:

  • als je voor een korte zakenreis naar de VS gaat
  • als je voor vakantie een bezoek aan Amerika brengt
  • als je een overstap maakt op Amerikaans grondgebied tijdens je vliegreis naar een andere bestemming

Ook als je dus niet verder komt dan het vliegveld, is het belangrijk dat je over dit document beschikt. Voordat je op het vliegtuig stapt, is het dus belangrijk om dit te regelen. Daarbij is het van belang om te weten dat een esta alleen geldig is wanneer je maximaal negentig dagen in de USA verblijft. Wil je hier langer naartoe of wil je er zelfs gaan werken, dan moet je over andere documenten beschikken.

Geldigheid van esta

Moet je nu voor iedere keer dat je naar de Staten gaat opnieuw een esta aanvragen? Dat ligt er aan hoe lang het geleden is dat je er voor het laatst was en of je in de tussentijd een nieuw paspoort hebt gekregen. Vraag je dit document aan, dan kun je hier in principe twee jaar lang onbeperkt gebruik van maken, onder het voorbehoud dus dat je niet langer dan negentig dagen aaneengesloten er mag verblijven. Je kunt hiermee dus gerust meerdere keren van en naar Amerika reizen. Maar let op, verloopt jouw paspoort? Dan is jouw esta ook niet meer geldig, aangezien deze aan jouw paspoort gekoppeld is. Vraag je dit visum aan en is jouw paspoort op dat moment nog maar een jaar geldig, dan geldt dat dus ook voor het Electronic System for Travel Authorization. Dit is dus zeker een punt om op te letten, het is dus niet zo dat jouw esta overgezet wordt op jouw nieuwe pas, je zult in dat geval weer opnieuw een aanvraag moeten doen en er zal dan opnieuw beoordeeld worden of jij het land wel of niet mag bezoeken.

Online aanvragen

Voor veel visa is het zo dat je ervoor een verzoek in moet dienen bij de desbetreffende ambassade en soms moet je dat zelfs persoonlijk komen doen. Bij de esta is dat niet het geval, deze kun je heel eenvoudig online aanvragen en betalen, je hoeft er de deur dus niet voor uit. Hoe gaat de aanvraag nu in het werk? Je gaat hiervoor eerst naar een speciale site en daar vul je vervolgens als eerste je persoonlijke gegevens in. Vervolgens vul je jouw paspoortgegevens in, wat noodzakelijk is aangezien de esta daar immers aan gekoppeld wordt. Er wordt ook naar jouw werkgegevens gevraagd, het is niet verplicht om dit in te vullen, maar verstandig is het wel. Verblijf je op een vast adres in de VS of weet je al precies langs welke hotels jouw reis zal leiden, dan kun je ook nog jouw contactgegevens tijdens de periode dat je in het land bent invullen. Ook deze stap is niet verplicht. Tot slot beantwoord je enkele veiligheidsvragen. Meer over de esta en over hoe de aanvraag in het werk gaat, kun je lezen op de website esta-aanvragen.com.