Kosten verkoop huis in de hand houden is geen truc

Het verkopen van een huis is een speciaal moment. Zeker wanneer u hier langere tijd gewoond hebt en al een volgend object op het oog staat. Verhuizen brengt hoge kosten met zich mee, net als het kopen van een ander vastgoed. Maar de meeste mensen kijken vooral naar de kosten van de verkoop van hun huis. Dat is een gedeelte waar veel aan te sleutelen is. Het is echter vooral belangrijk om te kijken naar de manieren om de kosten van de verkoop van uw huis in de hand te houden op de best mogelijke manier. Zo min mogelijk kosten maken klinkt interessant, maar het interessante karakter is er al snel af wanneer het huis vervolgens niet verkocht raakt of ver onder de vraagprijs van de hand gaat. U wilt de kosten van de verkoop van uw huis in de hand houden maar u wilt niet inleveren op het resultaat? Dan is de website van Makelaarskosten (makelaarkosten.nl) een geweldig begin. Hier vindt u een compleet stappenplan en u weet direct waar u op moet letten rond de kosten van de verkoop van uw huis.

Kosten verkoop huis – meerdere delen

De kosten van de verkoop van een huis bestaan uit verschillende delen. Een traditionele makelaar rekent bijvoorbeeld opstartkosten en vermeerdert de kosten met courtage. Een internetmakelaar rekent meestal geen opstartkosten, hier bestaan de kosten voor de verkoop van uw huis volledig uit de courtage. Aangezien er duizenden makelaars in Nederland actief zijn en elke makelaar vrij is om de tarieven te bepalen, is het goed om naar de kosten te kijken. Nog beter is het wanneer de kosten van de verkoop van uw huis afgezet worden tegen de diensten die geleverd worden door de makelaar. Want ook daar zijn grote verschillen te vinden. Een traditionele makelaar neemt veel meer diensten over van u. Het maken van de foto’s, bepalen van de vraagprijs en het inrichten van uw huis voor bezichtigingen bijvoorbeeld. Daar rekent hij een prijs voor, waardoor de kosten bij verkoop van uw huis hoger uitvallen dan wanneer u kiest voor een internetmakelaar. Deze doet echter weer veel minder voor u. Door te kijken naar de kosten bij verkoop van uw huis én wat u zelf moet doen om de kosten te drukken, komt u het makkelijkst en snelst bij de aanbieder die bij u past.

Verborgen kosten

We willen u hier graag wijzen op de verborgen kosten die makelaars kunnen gebruiken. Deze kosten zijn de kosten die gerekend worden wanneer uw huis niet verkocht wordt. Een exclusiviteitscontract bijvoorbeeld, waarin de makelaar u verplicht alsnog de courtage te betalen wanneer u huis verkocht wordt binnen de periode die genoemd staat in het contract. Wordt uw huis bijvoorbeeld een maand na het ontslaan van uw vorige makelaar verkocht, dan betaalt u courtage aan twee makelaars en dat is niet de bedoeling. Ook zijn er makelaars die andere verborgen kosten rekenen, bijvoorbeeld bij het voortijdig beëindigen van de overeenkomst. Kijkt u daarom niet alleen naar de kosten bij verkoop van uw huis, maar ook naar de kosten die gemaakt worden wanneer u besluit niet te verkopen of niet langer samen te werken met de makelaar waar u een overeenkomst wilt tekenen. Op die manier

  • kunt u het meeste halen uit uw verkooptraject,
  • kunt u het huis zo snel mogelijk verkopen tegen de juiste prijs
  • en de kosten zelf in de hand houden tijdens heel het proces.

Het is lang niet zo moeilijk als het lijkt wanneer u weet waar u op moet letten.

Lees meer…